مانده مرخصی چیست؟ نحوه محاسبه مانده مرخصی

مانده مرخصی چیست؟ نحوه محاسبه مانده مرخصی

مرخصی بخشی از حقوق پیش‌بینی شده در قانون کار برای کارمندان است. کارمندان و کارگران حق دارند از مرخصی خود برای ترک یک یا چند روز در ماه و استراحت یا سایر کارهای شخصی استفاده کنند. به مرخصی‌های استفاده نشده توسط کارگران مانده مرخصی می‌گویند. در پایان قرارداد سالانه و هنگام محاسبه مانده مرخصی این امکان برای کارگران فراهم است که بخشی از مرخصی‌های استحقاقی استفاده نشده خود را به سال بعد منتقل کرده و یا معادل ریالی آن را دریافت کنند.

مانده مرخصی چیست؟
براساس ماده ۶۶ قانون کار کارگر نمی‌تواند بیش از ۹ روز از مرخصی سالیانه خود را ذخیره کند و اگر شخصی در طول سال از مرخصی استفاده نکند می‌تواند کل مبلغ مربوط به مرخصی خود را از شرکت دریافت نماید اما اگر بخواهد می‌تواند ۹ روز آن را ذخیره کند و مابقی آن باید در پایان سال به کارگر پرداخت شود. براساس ماده ۶۴ مرخصی استحقاقی سالانه با استفاده از مزد و احتساب چهار جمعه جمعا یک‌ماه است. سایر روزهای تعطیل جز ایام مرخصی محسوب نمی‌شود.

فراموش نکنید این قانون برای کارگرانی است که ۱۲ ماه از سال را فعالیت داشته‌اند. حتی اگر کارگری ۱۰ ماه از سال را فعالیت داشته باشد، مشمول این قانون نمی‌شود. برای کار کمتر از یکسال مرخصی مزبور نسبت به مدت کار انجام شده محاسبه می‌شود. لازم به ذکر است براساس قانون مدیریت خدمات کشوری کلیه کارکنان دولتی مجاز به ذخیره مرخصی خود تا سقف ۱۵ روز هستند.
محاسبه مانده مرخصی در قانون کار
روش محاسبه مانده مرخصی به تنهایی به حقوق پایه محدود نمی‌شود؛ بلکه سایر مزایا نیز مانند حق‌مسکن در این محاسبات در نظر گرفته می‌شود. فرمول محاسبه مانده مرخصی به این صورت است که حقوق پایه و مزایا جمع می‌شوند و سپس به تعداد روزهای ماه تقسیم می‌شود. در نهایت، این عدد در تعداد روزهای مرخصی ضرب می‌شود.

نرخ مرخصی: تعداد روزهای مرخصی*(۳۰/(حقوق پایه یک روز + بن کارگری + حق مسکن + پرداخت‌هایی اعم از ایاب و ذهاب – هزینه غذا – و ….))
آیا به مانده مرخصی، مالیات تعلق می‌گیرد؟
براساس ماده ۹۱ قانون مالیات‌های مستقیم، دستمزد مربوط به روزهای مرخصی استفاده نشده از پرداخت مالیات بر مزد کارگران معاف بوده و مشمول کسر مالیات نمی‌باشد.

آیا مبلغ مانده مرخصی به ورثه متوفی تعلق می‌گیرد؟
در شرایط از کارافتادگی، بازنشستگی، تعطیلی کارگاه و یا فوت کارگر، مانده مرخصی به ورثه یا شخص کارگر پرداخت می‌شود.

نکاتی درباره مرخصی که باید به آن توجه داشته باشید!
روز جمعه روز تعطیل برای کارگران است که باید مزد دریافت کنند.
روز ۱۱ اردیبهشت در تقویم رسمی کشور روز کارگر نام‌گذاری شده است که در این روز کارفرمایان نباید نیرو‌های خود را به کار گیرند.
روزهای تعطیل رسمی سال جزء مرخصی سالانه محاسبه نمی‌شوند
کارگران مجاز هستند تنها ۹ روز از مرخصی خود را ذخیره کنند.
در صورت استعفا یا ترک کار، فرد نمی‌تواند مانده مرخصی خود را مطالبه کند.
شرایط بهره‌بردن از مرخصی بدون حقوق توسط کارگر، طی نامه کتبی میان کارفرما و کارگر تعیین می‌شود.
سخن پایانی

طبق ماده ۶۶ قانون کار انتقال ۹ روز مانده مرخصی برای افرادی فراهم است که یک‌سال از کار شرکتی آن‌ها گذشته باشد. اگر فردی کمتر از یکسال در شرکتی مشغول به کار بوده است نمی‌تواند مرخصی خود را به سال بعد انتقال دهد. حالتی را فرض کنید که ۱۳ روز از مرخصی سالانه فرد باقی‌مانده، در این حالت صرفا ۹ روز به سال بعد منتقل شده و کارمند می‌تواند ۴ روز آن را استفاده کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *